Door: Ellen de Waard, omgevingsmanager Noord-Nederland
Archeologische ontdekkingen in Zuidwending
Voordat de aanleg van een nieuw project in een gebied van start gaat, doen we eerst archeologisch onderzoek. Zo is dat ook gebeurd in het kader van de evaluatieboringen voor het HyStock-project. Er zijn toen enkele ontdekkingen gedaan. Dit is benoemd tijdens onze bijpraatsessie op 25 februari 2025. Inmiddels hebben we meer informatie ontvangen over hetgeen is gevonden. Hieronder ga ik daarop dieper in.
De archeologische ontdekkingen bestaan uit verschillende voorwerpen van vuursteen (zie foto):
• twee afslagen met retouche;
• een afslag met retouche en klingnegatieven;
• een verbrand klingfragment;
• twee verbrande vuurstenen.

Een kling is een gereedschap waarmee werd gesneden of dat werd gebruikt als slag- of steekwapen. In de steentijd maakten mensen klingen van vuursteen door een lange, smalle scherf van een stenen kern af te slaan. Retoucheren houdt in dat de randen werden bewerkt nadat de scherf of kling van de kern was geslagen. De vorm werd aangepast of het werd opnieuw scherp gemaakt na gebruik. Verbrand vuursteen kan wijzen op een archeologische vindplaats en de aanwezigheid van vuur, zoals haardkuilen. Dit is met name het geval in combinatie met de aanwezigheid van houtskool. In Zuidwending was daarvan sprake.
De archeologische ontdekkingen geven een beeld van de steentijd en hoe mensen vuursteen voor verschillende doeleinden gebruikten. Dit helpt de samenleving beter te begrijpen hoe vroege gemeenschappen leefden en werkten. Nadat de resten zijn gedocumenteerd, zullen deze worden bewaard in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis (https://www.nadnuis.nl/).
Overige ontwikkelingen rondom de zoutwinning: Veilig bouwen doen we samen
Maandag 12 mei zijn we begonnen met de aanleg van de infrastructuur die nodig is voor de evaluatieboringen. Deze werkzaamheden brengen mogelijk risico’s met zich mee. Daarom doen we ons uiterste best om onze werkzaamheden veilig uit te voeren, zowel voor bewoners als de medewerkers in het veld. We plaatsen bijvoorbeeld extra attentieverhogende borden en zetten, als dit nodig is, verkeersregelaars in.
Om de omgeving ook bewust te maken van de werkzaamheden en de mogelijke risico’s die daarbij komen kijken, wil ik hier nog een aantal adviezen herhalen. Zodra u dichtbij of in het gebied van de Buffer komt:
• Wees zichtbaar in het donker, bij regen en bij mist. Denk aan goede verlichting en reflecterende of fluorescerende onderdelen. Denk ook aan de zichtbaarheid van uw kinderen en hond.
• Houd rekening met grotere draaicirkels van grote voertuigen wanneer u een bocht of kruising nadert.
• Houd rekening met dode hoeken van grote voertuigen. De dode hoek is het gebied rondom een vrachtwagen of tractor dat de chauffeur niet kan zien. Deze onzichtbare zones kunnen leiden tot zeer gevaarlijke situaties in het verkeer. Om veilig uit de dode hoek te blijven, zijn er twee belangrijke vuistregels:
• Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen. Dit geeft de chauffeur de beste kans om u te zien en voorkomt gevaarlijke situaties.
• Houd tenminste 3 meter afstand rondom grote voertuigen. Deze afstand zorgt ervoor dat u niet in de dode hoek van het voertuig terechtkomt en vergroot uw zichtbaarheid.
• Respecteer afzettingen en afsluitingen en verplaats deze niet.
Signaleert u zelf een onveilige situatie waar wij aan het werk zijn, of heeft u een vraag, meld dit via de App De Buffer Zuidwending of bij mij (Ellen de Waard) via 06 41 14 41 92. Want, veilig bouwen doen we samen.