Ommelanderwijk

Website van het Veenkoloniale dorp Ommelanderwijk en Numero Dertien

Veendam en Pekela tegen ondergrondse perslucht opslag

De gemeenten Veendam en Pekela hebben bij Staatssecretaris Hans Vijlbrief aangeven dat zij tegen de voorgenomen persluchtopslag in zoutcaverne’s zijn die onder o.a. onze dorpen liggen.

Volgens de gemeenten hebben geconcludeerd dat de noodzakelijke twintig (!) bovengrondse silo’s van 35 meter hoog en het geluid van noodzakelijke compressor stations een onaanvaardbare inbreuk maken op de leefomgeving van omwonenden in Ommelanderwijk, Zuidwending en Nieuwe Pekela.

Een voorgenomen bezoek door Vijlbrief en een delegatie van het ministerie van Economische Zaken (hetzelfde ministerie die via een Rijkscoördinatieregeling het inmiddels verguisde windpark N33 heeft doorgedrukt) om in Veendam te praten over de gevolgen van de gestapelde mijnbouw is last minute afgezegd.

Tijdens bewonersbijeenkomsten die door CORRE Energy werden georganiseerd (waarover we al eerder berichten op deze dorpspagina) bleek dat er veel onbeantwoorde vragen waren onder onze inwoners. Zowel de gemeente Veendam als Pekela benadrukken in hun bericht aan Staatssecretaris Vijlbrief dat er onder de inwoners dan ook weinig draagvlak voor dit ‘experiment’ is.