Ommelanderwijk

Website van het Veenkoloniale dorp Ommelanderwijk en Numero Dertien

4 Mei: Dodenherdenking Ommelanderwijk

Datum: 4 mei 2023
Tijd: 19:30
Locatie: Centraal dorpsplein Ommelanderwijk - Joodse begraafplaats Sluisweg
Activiteiten

Traditiegetrouw herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog en al diegenen, die voor onze vrede het leven hebben gelaten. Wilt u meelopen naar de gedenksteen op de Joodse begraafplaats aan de Sluisweg?

We verzamelen ons om 19u30 op het centrale dorpsplein bij Meertens Meubelen, vanwaar we richting de Joodse begraafplaats lopen. De afstand vanaf Meertens is circa 2 kilometer. Mannen wordt gevraagd om op deze begraafplaats hoofdbedekking te dragen. Dat hoeft niet perse een keppeltje te zijn, iedere nette hoofdbedekking of pet is voldoende.

Bent u slecht ter been, de Joodse begraafplaats is prima per auto bereikbaar. Hou er wel rekening mee dat parkeermogelijkheden ter plekke erg beperkt zijn. Bij de begraafplaats is geen openbare parkeerplaats.

Om 20u00 houden we 2 minuten stilte.

De organisatie is zoals gebruikelijk in handen van het 4-mei comité op onze dorpen, onder leiding van dhr. Eppo Vroom. Gastspreker is Sjoerd Huinink, directeur van OBS de Ommewending. Ook zullen de kinderen van de Ommewending een presentatie geven.

Wat we doen bij het monument op deze avond is gedenken. Dat wil zeggen: aandacht besteden aan zaken die we niet willen- en mogen vergeten met het oog op de toekomst. En onder het motto: Dit Nooit Weer.

Alle dorpsbewoners wordt vriendelijk gevraagd de Nederlandse vlag op 4 mei halfstok te hangen, en wellicht ten overvloede: uit respect met de kleuren in de juiste volgorde.

Fysiek én online
Bijgaand vindt u het programma voor 4 mei. Bent u niet in de gelegenheid om er fysiek bij te zijn? U kunt de herdenking ook volgen via TV en Internet:
De herdenking word ook live uitgezonden op de kabelkrant van Veendam [skv996] en ook op de digitale kanalen van Parkstad Veendam. Er zijn de afgelopen maand opnames gemaakt van Eppo Vroom waarin hij over interessante wetenswaardigheden over ‘onze’ Joodse Begraafplaats verteld.

Het programma van de herdenking Ommelanderwijk:

19.30 uur Verzamelen op het plein tegenover Meertens Meubelen
19.40 uur Vertrek stille tocht naar de Joodse Begraafplaats (Sluisweg)
19.50 uur Toespraak E. Vroom
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Voordracht gedicht door leerlingen o.b.s. De Ommewending
20.05 uur Toespraak door een gastspreker
20.08 uur Steenlegging
20.30 uur Samenzijn in cultuurcentrum vanBeresteyn aan het Museumplein in Veendam.